Фризьорското изкуство датира от дълбока древност. Известно е, че още 2000-3000 хиляди години преди новата ера нашите предци са украсявали главите си с прически. В течение на векове, човекът е внасял постепенно в своите творения, включително и в прическата, своята представа за красота , която е отразявала и неговия вкус и общия естетически идеал, присъщ на епохата, в която е живял. Ето защо е необяснимо, защо на местна почва, това древно изкуство се подценява и омаловажава и се смята за “най-лесната работа на света“.

Фризьорската професия сама по себе си е доста сложна и трудоемка, изисква освен определена доза талант и много сериозно обучение, а също така сръчност, креативност, физическа издържливост и много, много труд. Необходими са знания по химия, защото продуктите, с които се работи в салона са нейно творение и всеки истински фризьор трябва да знае как действат върху косата, скалпа и здравето ни. Необходими са знания по физика и по-конкретно знания за светлината и за формирането на цветовете, а така също и математика, защото за да се получи уникален цвят са необходими определени изчисления, а за да се създаде едно красиво и лесно за поддържане подстригване са необходими знания по геометрия. Само въображение не е достатъчно! Това обаче е само едната страна на нещата.
Професията на фризьора изисква не само талант, но и много труд и търпение, за да се овладее. Както във всяка друга професия, така и при тази, за да станеш добър и признат  професионалист,  се изисква желание за работа и упоритост, за да се развиваш в кариерата.
Най-сложното в тази професия е предизвикателството, с което фризьорите се сблъскват всеки ден, а именно – да направят нас – техните клиенти щастливи. Ако на лицето ни не грее усмивка на задоволство, след като се видим в огледалото и напуснем фризьорския салон, значи мисията на нашия фризьор не е изпълнена. Ако след като се измием сами вкъщи и изсушим косата си не ни хареса резултатът – значи мисията му не е изпълнена. Ако нашите приятелки не ни направят комплимент за цвета или подстрижката – значи Той не се е справил. Това, вярвам ще се съгласите, е най-сложната задача на нашите фризьори, защото всеки от нас има някаква вътрешна представа и нагласа за начина, по-който изглежда най-добре. Възможно е тя да не съвпада с това, което окото на фризьора ни преценява като най-добър вариант за нас. Ето защо е важно и ние като клиенти да съдействаме и да изказваме нашите идеи, желания, притеснения дори.